Sigara Maliyeti Hesaplama

Sigara, insan sağlığına verdiği zararın yanında maddi açıdan da büyük bir yük. Sigaranın sizin için yarattığı maliyeti hesaplamak için hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Sigara Maliyeti Hesaplama Aracı

Sağlığımızın En Büyük Düşmanı: Sigara!

Sigara içerisinde taşıdığı onlarca zehirli maddeyle birlikte günümüzde insan hayatını en çok tehdit edenler listesinde ilk sırada yer alıyor. İnsanlar tarafından tüketilen sigara sadece insan sağlığını değil aynı zamanda ekonomik ve sosyal bakımdan da etki bırakıyor. Türkiye'de son yıllarda sigara bırakma yönünde insanları teşvik edici uygulamalar ve kullanımını engellemek için bir takım yasaklar uygulanmaya başladı. Ancak Türkiye'de 2018 yılı itibariyle hala 10.6 milyonu erkek, 3.9 milyonu kadın olmak üzere 15 milyona yakın insan sigara kullanmaya devam etmektedir.

Sigaranın zararları nelerdir?

Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. İçerisinde barındırdığı 3885 adet farklı toksik madde ile birlikte, insan hayatını başlı başına etkileyen sigara damar daralmasına sebep olarak insan vücudunun en büyük ihtiyacı olan kan ve oksijenin tüm dokulara ulaşmasını kısıtlar ve doğrudan doğruya kansere yol açar. Akciğerlerin ziftlenmesi ve hava tutma kapasitesinin düşmesi de sigaranın zararları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Sigara, vücudunuzun erken yaşlanmasına sebep olur. Ağız, gırtlak, nefes borusu, mide, akciğer, pankreas ve mesane kanseri riskini fazlasıyla arttırır. Damarların daralması nedeniyle, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riski sigara kullandıkça artmaya devam edecektir. Neden olduğu damar tıkanıklığı nedeniyle aynı zamanda uzuvlarınızın kesilmesine kadar giden sonuçları olabilir. Tüm bu risklerden uzaklaşmak isteyen kişiler mutlaka sigara bırakma için adımlar atmalıdır.

sigara-maliyeti-hesaplama

Sigara Nasıl Bırakılır?

Sigara bırakma yöntemleri arasında pek çok farklı çözüm ortaya çıkmıştır. Nikotinli sakız, elektronik sigara, akupunktur, psikolojik destek, hipnoz gibi pek çok farklı sigara bırakma yöntemi bulunmaktadır. Ancak sigara bırakabilmek için sigara kullanılan yıl, günde ne kadar sigara içildiği gibi farklı sebeplerden dolayı, hiçbir tedavi yöntemi denenmeden ilk olarak bir doktora başvurularak hareket edilmesi çok daha doğru olacaktır. Çünkü yanlış tedavi yöntemi uygulanması farklı sonuçlara sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse, sigara doğrudan bağımlılık yapıcı maddeler taşıdığından birden bırakıldığında kişide olumsuz etkilere sebep olabiliyor. Bu nedenle, doktor kişiyi daha doğru bir şekilde yönlendirecektir.

Sigara Bırakma Hattı

Sigara bırakma hattı ALO 171, sağlık bakanlığı tarafından oluşturulan bir hattır. Bu hat üzerinden sigarayı bırakmak isteyen kişilere destek sağlanıyor. Kişiler ALO 171'i arayarak sigara bırakma isteklerini bildirdiklerinde kendinlerine danışmanlık hizmeti sağlanıyor, bir program oluşturuluyor ve verilen karar konusunda kişileri motive ediyor. Daha sonrasında harekete geçilmesi için kişileri sağlık bakanlığına bağlı hastanelere yönlendiriyor ve tedavi sürecinin başlamasını sağlıyor.

Sigara Bırakmanın Maddi Avantajı

Sigara bırakmanın insan sağlığında getirdiği büyük avantajların yanında bir de satın alınmayan her bir paket sigaranın parası cebe kalıyor. Bu miktar paket paket bakıldığında küçük bir miktarmış gibi görünse de, uzun yıllar sigara kullanan birisinin hayatında çok ciddi rakamları sigaraya yatırdığını görebiliriz. Örneğin; 5 senedir sigara içen bir kişinin günde bir paket sigara içtiğini düşünürsek, sigaranın paketine 11 TL verdiğini varsayalım. Bu kişi 5 senenin sonunda 20 bin liranın üzerinde bir miktarı sadece sigaraya yatırmış olduğunu görürüz. Bu nedenle sigara bırakma için en büyük motivasyon kaynaklarından bir tanesi de cebe kalacak olan ciddi miktardaki para olacaktır. Cepte kalan bu parayla birlikte güzel bir araba alınabilir, yeni bir ev için adım atılabilir ya da farklı amaçlarla birikim yapılabilir.

Yorum Yapın

user
user

Yılmaz 02.06.2019 - 10:24

Sigarayı bırakmanın yolu aniden bırakmak. Yavaş yavaş sigarayı bırakmak bir işe yaramıyor. Son sigarayı söndürüp öyle bıraktım ben.